Tipy na raňajky pre deti

Postarať sa o to, aby sa deti najedli zdravo a zároveň aj chutne, je pre každého rodiča určite neľahká úloha. Zo svojich skúsenosti viem, že nič neprinúti dieťa ráno trucovať viac ako vločky s mliekom, preto som pripravila tri recepty, ktoré sú ľahké na prípravu a dosť chutné na to, aby ich deti zjedli. 

Očko v toaste

Pracovný názov by som tomuto jednoduchému receptu dala skôr Oko Mordoru, pretože udržať vajíčko v toaste bol pre mňa boj na dlhú trať. Príprava je jednoduchá – zaberie vám 15 minút. Na tieto super ľahké detské raňajky budete potrebovať:

  • Toastový chlieb,
  • Paradajky,
  • Vajíčka,
  • Olivový olej, 
  • Soľ a korenie,
  • Syr na posypanie – množstvo ingrediencií závisí od počtu osôb, pre ktoré varíte. 
  1.  Ako prvý krok odporúčam vykrojiť v chlebe okrúhly otvor, nakoľko v opečenom toaste bude oveľa ťažšie dieru vykrojiť. 
  2. Keď máte toast pripravený, jemne ho pokropte olivovým olejom a nechajte chvíľku opiecť na panvici. Keď je chlieb uz správne opečený, pridajte do stredu “oka” jedno vajíčko a na jemnom ohni nechajte upiecť. Ako som spomínala, ideálne je vajíčko naliať do už vopred opečeného chleba, nakoľko z obyčajného mi vytekalo a bol z toho skôr toast vo vajci. 🙂 
  3. Kým sa vajíčko vysmaží, pripravte si paradajku, rozkrojte ju na polovicu a jemne posypte soľou a obľúbeným korením. 
  4. Vajíčko je potrebné smažiť približne 3-5 minút, záleží od toho akú konzistenciu máte radi. Keď sa bude príprava blížiť do finále, posypte toast syrom, nechajte jemne roztopiť a potom podávajte na tanier.
  5. Po odložení toastu s vajíčkom, opečte paradajku, opäť do takého stavu, ktorý máte najradšej. Ak je paradajka hotová, stačí ju posypať syrom a jednoduché zaujímavé raňajky máte hotové!  

TIP: Do toastu môžete vykrojiť aj iné tvary, napríklad srdiečko

Ľahké banánové lievance s vločkami

Nemusíte sa báť, tieto lievance nebudú pre deti príliš sladké, napriek tomu však budú vašim deťom určite chutiť. Recept s banánmi som častokrát videla na rôznych portáloch o zdravej strave a fit stránkach, avšak ako milovníčka sladkých raňajok,  som si miesto rôznych proteínov radšej dodala ovocie a polevu z agáve.

Príprava je opäť maximálne jednoduchá a zaberie vám okolo 15-20 minút času, záleží koľko porcií sa chystáte pripraviť. V tomto prípade uvádzam ingrediencie pre približne 24 malých lievancov. Potrebovať budete:

  • 3 banány,
  • 3 vajíčka,
  • 1-2 polievkové lyžice medu – podľa vašej chuti,
  • 250 až 300 ml mletých ovsených vložiek (cca 1 hrnček),
  • ½  vanilkového cukru, 
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 
  • Olej na pečenie lievancov.
  1. Postup raňajok začnite prípravou banánového “cesta”. Banány rozmixujte s vajíčkami, pridajte cukor a med tak, aby vznikla kaša.
  2. Do kaše pridajte na jemno pomleté vločky, ak sa vám zdá výsledné cesto príliš tekuté, môžete primiešať aj špaldovú alebo hladkú múku – podľa potreby max. 1,5 polievkovej lyžice na zahustenie. 
  3. Do cesta postupne pridajte sódu bikarbónu a výsledok nechajte stáť cca 5 minút. 
  4. Z cesta vytvorte malé lievance a nechajte piecť do zlatista. Hotové lievance odporúčam lepiť buď jogurtom alebo medom, či sirupom z agáve.

Kreatívne prevedenie raňajok už nechávam na vás, na vrchný lievanec môžete pridať ovocie alebo môžete lievance vykrojiť do zaujímavých tvarov. Fantázii sa meste nekladú – vy najlepšie viete, čo zaujme vaše deti.

Guacamole nátierka

Posledným tipom ako nakŕmiť hladné deti je svetoznáma nátierka z avokáda – guacamole. Avokádo sa dostáva do popredia najmä vďaka vychyteným toastom, avšak ja vám ukážem ako si takýto toast pripraviť doma za menšie náklady. 

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať sú:

  • 1 zrelé avokádo – vyberajte tmavohnedý, mäkší kus,
  • 4 cherry paradajky,
  • 1 malá cibuľka,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • soľ.
  1. Ako som spomenula, avokádo by malo byť mäkšie a zrelé, aby sa dalo jednoducho pomliaždiť na kašu. Keď budete mať kašu hotovú, pridajte na veľmi drobno nasekané cherry paradajky.
  2. Do zmesi pridajte vytlačený cesnak a najemno nakrájanú cibuľku – všetko podľa vlastnej chuti. Výsledok podľa potreby osoľte a môžete natierať!

Ja guacamole servírujem na spomínanom toaste, navrch si pridám syr feta a nakrájam paradajky. Čo sa týka samotnej nátierky – vďaka cesnaku a cibuľke je naozaj plná vitamínov a avokádo zas prináša zdravé tuky. 

Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním cookies. viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť