Tipy na raňajky pre deti
Postarať sa o to, aby sa deti najedli zdravo a zároveň aj chutne, je pre každého rodiča určite neľahká úloha. Zo svojich skúsenosti viem, že nič neprinúti dieťa ráno trucovať viac ako vločky s mliekom, preto som pripravila tri recepty, ktoré sú ľahké na prípravu a dosť chutné na to, aby ich deti zjedli.
Očko v toaste
Pracovný názov by som tomuto jednoduchému receptu dala skôr Oko Mordoru, pretože udržať vajíčko v toaste bol pre mňa boj na dlhú trať. Príprava je jednoduchá – zaberie vám 15 minút. Na tieto super ľahké detské raňajky budete potrebovať:
- Toastový chlieb,
- Paradajky,
- Vajíčka,
- Olivový olej,
- Soľ a korenie,
- Syr na posypanie – množstvo ingrediencií závisí od počtu osôb, pre ktoré varíte.
- Ako prvý krok odporúčam vykrojiť v chlebe okrúhly otvor, nakoľko v opečenom toaste bude oveľa ťažšie dieru vykrojiť.
- Keď máte toast pripravený, jemne ho pokropte olivovým olejom a nechajte chvíľku opiecť na panvici. Keď je chlieb uz správne opečený, pridajte do stredu “oka” jedno vajíčko a na jemnom ohni nechajte upiecť. Ako som spomínala, ideálne je vajíčko naliať do už vopred opečeného chleba, nakoľko z obyčajného mi vytekalo a bol z toho skôr toast vo vajci. 🙂
- Kým sa vajíčko vysmaží, pripravte si paradajku, rozkrojte ju na polovicu a jemne posypte soľou a obľúbeným korením.
- Vajíčko je potrebné smažiť približne 3-5 minút, záleží od toho akú konzistenciu máte radi. Keď sa bude príprava blížiť do finále, posypte toast syrom, nechajte jemne roztopiť a potom podávajte na tanier.
- Po odložení toastu s vajíčkom, opečte paradajku, opäť do takého stavu, ktorý máte najradšej. Ak je paradajka hotová, stačí ju posypať syrom a jednoduché zaujímavé raňajky máte hotové!
TIP: Do toastu môžete vykrojiť aj iné tvary, napríklad srdiečko
Ľahké banánové lievance s vločkami
Nemusíte sa báť, tieto lievance nebudú pre deti príliš sladké, napriek tomu však budú vašim deťom určite chutiť. Recept s banánmi som častokrát videla na rôznych portáloch o zdravej strave a fit stránkach, avšak ako milovníčka sladkých raňajok, som si miesto rôznych proteínov radšej dodala ovocie a polevu z agáve.
Príprava je opäť maximálne jednoduchá a zaberie vám okolo 15-20 minút času, záleží koľko porcií sa chystáte pripraviť. V tomto prípade uvádzam ingrediencie pre približne 24 malých lievancov. Potrebovať budete:
- 3 banány,
- 3 vajíčka,
- 1-2 polievkové lyžice medu – podľa vašej chuti,
- 250 až 300 ml mletých ovsených vložiek (cca 1 hrnček),
- ½ vanilkového cukru,
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny,
- Olej na pečenie lievancov.
- Postup raňajok začnite prípravou banánového “cesta”. Banány rozmixujte s vajíčkami, pridajte cukor a med tak, aby vznikla kaša.
- Do kaše pridajte na jemno pomleté vločky, ak sa vám zdá výsledné cesto príliš tekuté, môžete primiešať aj špaldovú alebo hladkú múku – podľa potreby max. 1,5 polievkovej lyžice na zahustenie.
- Do cesta postupne pridajte sódu bikarbónu a výsledok nechajte stáť cca 5 minút.
- Z cesta vytvorte malé lievance a nechajte piecť do zlatista. Hotové lievance odporúčam lepiť buď jogurtom alebo medom, či sirupom z agáve.
Kreatívne prevedenie raňajok už nechávam na vás, na vrchný lievanec môžete pridať ovocie alebo môžete lievance vykrojiť do zaujímavých tvarov. Fantázii sa meste nekladú – vy najlepšie viete, čo zaujme vaše deti.
Guacamole nátierka
Posledným tipom ako nakŕmiť hladné deti je svetoznáma nátierka z avokáda – guacamole. Avokádo sa dostáva do popredia najmä vďaka vychyteným toastom, avšak ja vám ukážem ako si takýto toast pripraviť doma za menšie náklady.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať sú:
- 1 zrelé avokádo – vyberajte tmavohnedý, mäkší kus,
- 4 cherry paradajky,
- 1 malá cibuľka,
- 1 strúčik cesnaku,
- soľ.
- Ako som spomenula, avokádo by malo byť mäkšie a zrelé, aby sa dalo jednoducho pomliaždiť na kašu. Keď budete mať kašu hotovú, pridajte na veľmi drobno nasekané cherry paradajky.
- Do zmesi pridajte vytlačený cesnak a najemno nakrájanú cibuľku – všetko podľa vlastnej chuti. Výsledok podľa potreby osoľte a môžete natierať!
Ja guacamole servírujem na spomínanom toaste, navrch si pridám syr feta a nakrájam paradajky. Čo sa týka samotnej nátierky – vďaka cesnaku a cibuľke je naozaj plná vitamínov a avokádo zas prináša zdravé tuky.